6.6.1944 година - Десантът при Нормандия

  Десантът в Нормандия известен още като денят "Д" е военна операция на Великобритания, САЩ и Канада срещу Третия райх , част от Втората световна война. Десантът е резултат от дълга подготовка и операции по дезинформация на проти

2010-06-06 10:53:54
6.6.1944 година - Десантът при Нормандия

  Десантът в Нормандия известен още като денят "Д" е военна операция на Великобритания, САЩ и Канада срещу Третия райх , част от Втората световна война.

Десантът е резултат от дълга подготовка и операции по дезинформация на противника. Началото му е дадено на 6 юни 1944 година.   Извършен е на брега на Северна Франция  , областта Нормандия,   с което се дава начало на биткатa за Нормандия, част от операция Овърлорд , която открива втори фронт срещу Германия в Европа.


Денят-Д (D-day) настъпва в полунощ на понеделник срещу вторник, 6 юни 1944 г. Но Часът-Ч (H-Hour) идва в 07.30, точно час след началото на барабанния артилерийски огън по бреговата линия на Нормандия от съюзническите бойни кораби. Плавателните съдове с войници и техника, скупчени в английските пристанища, чакат напрегнато цяло денонощие. Когато заповедта на генерал Дуайт Айзенхауер идва и в ранната утрин на Деня-Д огромната армада от десантни кораби стига до силно укрепените плажове на френското западно крайбрежие, немците разбират какво става. Не само, че още с първите минути след полунощ съюзническата авиация е започнала да засипва отбранителните им съоръжения с бомбени килими, ами и хиляди парашутисти слизат в техния тил.


Така бива открит вторият фронт срещу хитлеристка Германия - с най-мащабната десантна кампания в историята. Участват 4000 десантни кораба, конвоирани от 800 бойни кораба, две-трети от тях британски. Преди дебаркирането на войските авиацията е пуснала повече от 10 000 тона бомби, от корабите са изстреляни снаряди с обща тежест над 2000 тона. Лошото време сериозно затруднява прехвърлянето на подкрепления за войските на брега, но въпреки това средно по 37 500 души на ден минават Канала. Към 20-ия ден след Деня-Д съюзниците вече имат армия от 1 милион души.


В десантната операция участват  близо 11 000 самолета. Най-голямата морска десантна операция по време на Втората световна война е осъществена успешно, благодарение на огромното превъзходство по море и въздух, осигурено с ресурсите на САЩ. Успехът й  спомага за откриването на втори фронт. В този ден американските войски губят 6603 бойци, в това число 1465 убити, англичаните и канадците - около 4000 човека убити, ранени и безследно изчезнали.


Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия